The Agile MT

Ik zag deze week een onderzoek voorbij komen waarin directieleden niet echt positief gestemd waren over hun eigen organisatie en effectiviteit.

En dan gaat het over governance, effectiviteit, voorbereiding en tijdsbesteding van management meetings.

Het onderzoek gebeurde door een leverancier van software voor boards, management teams (MT),… dus hun oplossing ligt voor de hand. Maar onze ervaring leert vooral twee dingen:

 • zowel KMO’s als MT’s binnen grote ondernemingen zijn echt nog zoekend om innoverend te werken.
 • enkel een totaalaanpak heeft echt zin.

En dat mag niet verwonderen, want in de werking van je MT, board,… komen heel wat complexiteiten samen: het fijnstemmen van de violen tussen de verschillende diensten, het heel operationele van cashflow tot het strategisch bouwen van de toekomst, en alles daartussen,…

Het MT team 3.0 geef je vorm door op 4 pijlers gelijktijdig te werken.

 1. Duidelijke doelstelling.
  Spreekt voor zich, maar toch zijn er in veel organisaties op zijn minst verschillende interpretaties tussen de verschillende MT leden over wat de strategie is. Duidelijke high level doelstellingen en KPI’s zijn dan ook een must.
 2. Informatie at the tips of your fingers.
  Data is zo 2000, informatie is key. Die doelstellingen mogen nog zo aligned en duidelijk zijn, als je niet weet waar je je bevindt, dan stuur je letterlijk blind. Jouw MT zou altijd moeten beginnen met te kijken naar hetzelfde gemeenschappelijke dashboard. Zo’n dashboard betekent voor alle duidelijkheid niet enkel maar wat data random bij elkaar gooien, maar deze verwerkt naar business informatie duidelijk toegankelijk maken voor iedereen.
 1. Je eigen proces

MT’s zonder agenda, waar iedereen het gevoel heeft veel af te kunnen stemmen met collega directeurs of managers maar waar het doel 2 weken later niet meer duidelijk is. Klinkt bekend in de oren? Heel logisch en menselijk. Maar je MT is zo’n cruciaal element in je bedrijfsvoering dat je dat ook zo moet managen en er een duidelijk proces op hangen. Agenda, vooraf documenten aanleveren, duidelijke structuur van de meeting en één overkoepelende action & decision log zijn het minste wat je jezelf kan cadeau doen.

 1. Digital tooling
  In alle voorgaande elementen is het gebruik van moderne en gebruiksvriendelijke tools een handige (en leuke!) hefboom. Een visueel dashboard ipv saaie excel-lijsten, een A&D log die je vanop je mobiel kan raadplegen, agenda’s op 1 plek,…

One more thing: Expertise, creativiteit en procesbewaking.
Je MT wil je lean en mean houden. Agility, weet je wel. Aarzel echter niet om voor extra creativiteit, specifieke expertise of procesbewaking (zie 4 voorgaande) externe hulp in te schakelen.


Infographic vector based on design by myriammira – www.freepik.com

Twitter
Share
Share

Contacteer ons

Wacht niet om digitaal te innoveren.

Digitale tips & tricks?

Dat kan, schrijf je in op onze maandelijkse mailing Traag Digitaal.