Vlot internet in je KMO of home office.

Een performante digitale setup voor je KMO of home office is voor ongeveer elke sector tegenwoordig een kritische activiteit. Als je even zonder valt merk je snel hoe afhankelijk je organisatie is van performant internet en file management.

Een goede setup hoeft helemaal niet duur te zijn en is gewoon een super-snel-terugverdien investering.

We geven je enkele handvaten voor een setup waar je je van afvraagt waarom je die niet eerder hebt gehad.

Internettoegang

Internettoegang in Vlaanderen is eenvoudig, er zijn in se maar 2 aanbieders van internettoegang tot jouw kantoor: Telenet & Proximus. Zorg dat je een performante verbinding hebt die rekening houdt met het aantal gebruikers op je locatie.

Jouw intern netwerk

Van je Telenet of Proximus modem/router moet jouw internet over je kantoorruimte verspreid geraken. Ubiquiti is een merk dat professionele netwerkapparatuur levert die betaalbaar is en makkelijk te onderhouden. Voor een goede basis setup vertrek je van:

  • Een switch (dat is de stekkerdoos van netwerken): Die verdeelt jouw internetkabel over meerdere aansluitingen.
  • Access points voor WIFI: deze zorgen voor WIFI.
  • UTP kabels (dit zijn de netwerkkabels). Deze heb je nodig om vaste verbindingen te maken. Deze blijven nog altijd de snelste en vooral meest stabiele connecties. Ideaal dus voor het verbinden van computers, maar ook smart tv’s en IoT toepassingen.

Setup:

  • Ubiquiti Networks UniFi Switch 8-port 150W. Dit is een zogenaamde Power over Ethernet (PoE) switch. Dat betekent dat je naar je wifi access points geen aparte stroomkabel meer moet trekken (en er dus ook geen stopcontact in de buurt hoeft te zijn). Aanrader! Nood aan meer poorten, dan ga je voor een model met 16 poorten. Je kan later ook altijd uitbreiden natuurlijk.
  • Ubiquiti Networks UniFi AP AC PRO is de go to keuze voor WIFI access point. Die verbind je met je switch voor top-performance. Je kan indien nodig deze ook linken via WIFI zelf. Neem er voldoende zodat je overal top-wifi vervinding hebt.
  • Ubiquiti Networks UniFi Cloud Key, G2, with HDD > laat je toe om je setup eenvoudig te managen
  • UTP kabels. Zo heb je er ongetwijfeld heel wat liggen. Weet dat hier heel wat kwaliteitsverschillen in zitten. Zeker als je kabels intern verwerkt, opteer dan voor CAT6 kabels. De kleine meerkost hiervan maakt jouw netwerk future proof.

Jouw bestanden

Je hebt ook heel wat files die je wil toegankelijk hebben.
Er zijn heel wat goede cloud oplossingen zoals Dropbox, of OneDrive / Google Drive die je misschien bij je office oplossing hebt. Wil je een kost-efficiënte en veilige setup die je zelf steeds onder controle hebt, dan plaats je een Networked Attached Storage (NAS). Dat is eigenlijk een mini computer met heel wat harde schuifruimte. Synology is het meest bekende merk, maar google gerust even op NAS. Let steeds op voldoende werkgeheugen (je gaat hier ook toepassingen op willen draaien én verschillende gebruikers samen toegang verlenen).

Go-to-oplossing: de Synology DS1019+ of opvolger DS1520+. Je stelt die heel eenvoudig in als private cloud. Zo kan je al jouw devices eenvoudig laten syncen (net zoals een dropbox dat doet). Uiteraard kan je toegangen instellen, backups automatiseren,…
Belangrijk: een goede backupstrategie betekent steeds op minstens 1 andere fysieke locatie (je weet wel: waterschade/brandschade,…) je gegevens ook bewaren. Je kan ergens anders een eenvoudige NAS zetten die dan elke nacht automatisch een backup neemt. Nog eenvoudiger is gebruik te maken van de C2 backup oplossing van Synology. Die bewaart de data van jouw NAS veilig in de cloud. Easy en veilig.

Twitter
Share
Share

Contacteer ons

Wacht niet om digitaal te innoveren.

Digitale tips & tricks?

Dat kan, schrijf je in op onze maandelijkse mailing Traag Digitaal.